Skip to main content

Vesti Novosti Aktuelnosti

Šta treba znati pre putovanja avionom sa kućnim ljubimcem

  • Admin

Putovanje sa kućnim ljubimcem predstavlja najjednostavnije rešenje ukoliko ne želite da se odvajate od njega na duži vremenski period, ili jednostavno vašu životinju smatrate punopravnim članom porodice koji zaslužuje odlazak na odmor zajedno sa vama.

Ako vaš put podrazumeva let do određene destinacije, proces pripreme ljubimca i dokumentacije može biti vrlo stresan za obe strane, ali je neophodno proći kroz nekoliko koraka u cilju bezbednog i komfornog leta. U nastavku teksta se nalaze osnovna uputstva za pripremu ovakvog putovanja.

Dokumentacija i dozvole za putovanje

Bilo da duže vreme planirate put, ili ste slučajno naišli na jeftine avionske karte, kućni ljubimac kao društvo na putovanjima je uvek primamljiva ideja. Za putovanje avionom koje uključuje i njega, potrebno je nešto ranije početi sa prikupljanjem dokumentacije. U tu svrhu ćete sigurno obići veterinarsku stanicu, kontaktirati aviokompaniju, a vrlo često i ambasadu zemlje u koju putujete.

Veterinarska stanica

Neizostavan deo dokumentacije se pribavlja u veterinarskoj stanici, gde vaš kućni ljubimac prolazi određene preglede i dobija potvrdu da je spreman za putovanje. Dokumenti kućnog ljubimca uključuju sledeće:

  • Pasoš - ovo je osnovni identifikacioni dokument životinje koji se izdaje u veterinarskoj stanici. Sadrži podatke o vlasniku kao i osobine životinje (rasa, starost, pol i slično). Dobijanje pasoša podrazumeva i elektronsku identifikaciju, odnosno obeležavanje mikročipom.

  • Veterinarski sertifikat - ovaj dokument sadrži podatke o zdravstvenom stanju vašeg ljubimca i potvrdu o ispunjavanju svih uslova za kretanje životinje u međunarodnom prometu. Sertifikat potvrđuje da je vaš ljubimac vakcinisan protiv besnila i da je prošao titra test antitela na besnilo. Sertifikat izdaje veterinarski inspektor.

  • Potvrda o zdravstvenom stanju životinje koja se vadi najkasnije 48 sati pred put.

Sa pribavljanjem dokumenata treba da počnete blagovremeno, s obzirom na to da ih je nemoguće sve dobiti ako zahtev podnesete nekoliko dana pred put. Razlog je činjenica da životinja ne može da se podvrgne svim potrebnim pregledima i analizama u tako ratkom roku. Vakcinacija protiv besnila se sprovodi već od trećeg meseca starosti, a da bi organizam adekvatno odreagovao na vakcinu, potrebno je da prođe barem dve nedelje.

Titra test se radi najranije mesec, a najkasnije šest meseci nakon vakcinacije. Od datuma obavljanja ovog testiranja mora da prođe bar tri meseca kako bi vaš kućni ljubimac bio spreman za putovanje. Tri meseca pred polazak na put vadi se pomenuti veterinarski sertifikat, a najkasnije 48 sati pred sam letje potrebno pribaviti i potvrdu o zdravstvenom stanju.

Aviokompanija

Važan korak je blagovremena rezervacija avionske karte prilikom koje treba da naglasite vašu nameru da povedete i kućnog ljubimca. Broj životinja je ograničen na letovima, a ograničenja postoje i kada je u pitanju njihova vrsta i težina, pa pre samog putovanja njihov prevoz mora biti potvrđen od strane svih aviokompanija koje su naznačene na vašoj karti.

Većina aviokompanija dopušta prevoz životinja u putničkoj kabini ukoliko one zajedno sa transporterom teže do 10 kg. Sve preko toga podrazumeva smeštanje u prtljažnik aviona.  Budući da neke kompanije ne dozvoljavaju prevoz u prtljažniku, potrebno je da vaš ljubimac bude adekvatno pripremljen za put, tako da svojim ponašanjem i mirisom ne ometa vas i druge putnike.

Najčešće aviokompanije prihvataju da prevoze samo pse i mačke, uz manje ili veće izuzetke. O svim specifičnim karakteristikama ljubimca potrebno je da ih obavestite na vreme, kako biste izbegli nesporazume pri dolasku na aerodrom. Prijavu za let je potrebno izvršiti najmanje dva sata pre poletanja, kako bi se na vreme obavile sve formalnosti.

Ambasada zemlje u koju putujete

Ukoliko su vaši kućni ljubimci psi ili mačke, nećete imati mnogo posla oko pribavljanja dokumentacije, jer su oni česti pratioci svojih vlasnika na letovima i osim standardnih papira, ne zahtevaju mnogo zalaganja. Ipak, nije dovoljno samo odobrenje od strane aviokompanije za prevoz životinja. Iako može zvučati čudno, postoje države koje nisu prijateljski nastrojene prema ulasku životinja na njihovu teritoriju.

Ovakvih država je malo, ali je svakako poželjno da se u odgovarajućoj ambasadi raspitate o svim uslovima i mogućnostima putovanja sa kućnim ljubimcem kroz određenu zemlju.

Na primer, u pojedinimislamskim zemljama Bliskog istoka prevoz životinja nije dozvoljen. Izuzetak su sokolovi, koji u arapskim zemljama predstavljaju statusni simbol bogataša i šeika, pa su pravila prema njihovim vlasnicima blagonaklona, u odnosu na vlasnike pasa, mačaka ili bilo kojih drugih životinja.

Takođe, države poput Velike Britanije i Švedske propisuju izuzetno stroga pravila za ulazak životinja, kao što je višemesečni karantin gde se proverava da li je životinja zaražena i opasna. Aviokompanije ne snose odgovornost ukoliko se pojave problemi pri ulasku vaših životinja u neku državu, pa je neophodno da se sami na vreme informišeteo svemu.

Kako pripremiti kućnog ljubimca za put?

Koliko god se ovaj proces vama činio napornim, za vašeg kućnog ljubimca je još stresniji jer on nema svest o tome šta ga čeka i zašto menja okruženje. Za životinje je naročito stresno putovanje u prtljažniku aviona, gde su temperatura, pritisak vazduha i zvukovi često drugačiji nego u putničkoj kabini, pa to dovodi do različitih reakcija i ponašanja.

Životinjama je ulazak u avion dozvoljen isključivo u adekvatnim transporterima, koji često moraju imati tačno određene dimenzije, u zavisnoti od pravila koje propisuje aviokompanija.

Kada su u pitanju letovi kompanije Air Serbia, dopušten je prevoz životinja koje zajedno sa transporterom ne teže više od 8 kg. Životinje su smeštene zajedno sa vlasnicima u putničkoj kabini, dok se prevoz u prtljažniku ne dozvoljava. U transporter možete ubaciti ćebe ili neku igračkicu, vodeći opet računa o težini.

Najbitnija stvar je da budete sigurni da vaš kućni ljubimac može bezbedno da podnese put. Ovo može da vam potvrdi samo veterinar. Kako biste ga pripremili za višečasovni let, najbolje je da ga izmorite neposredno pred polazak igrom, kako biste bili sigurni da će veći deo puta prespavati. Pripazite na hranu koju mu dajete, jer kao i kod ljudi, i životinje mogu da pate od mučnine tokom putovanja. Odlična prevencija za ovaj problem su određeni lekovi koje prepisuje veterinar.

Pet (un)friendly destinacije

Pažljivo se raspitajte o tome kako će vaši kućni ljubimci biti prihvaćeni tamo gde planirate da boravite. Praksa pokazuje da je u Grčkoj vrlo teško pronaći smeštaj koji će biti blagonaklon i prema životinjama, dok je Španija omiljena destinacija onih koji je posećuju u društvu ljubimaca. Na Majorci postoje hoteli koji svoju uslugu ciljano prilagođavaju i životinjama, uz dodatnu novčanu naknadu.

Na Kipru čak postoji i plaža za pse. Nalazi se u Aja Napi, nosi naziv Louma, i predstavlja jedinstven primer ovakvih plaža na celom Mediteranu. Pariz je takođe srdačan prema kućnim ljubimcima svojih posetilaca, pa gotovo u svakom lokalu možete boraviti zajedno sa svojom četveronožnom pratnjom.

Koliko košta putovanje sa kućnim ljubimcem?

Ako ste čvrsto odlučili da vam na putovanju pravi društvo i vaš kućni ljubimac, budite spremni na dodatne troškove koji variraju u zavisnosti od destinacije i aviokompanije čije usluge koristite.

Vakcinacija, čipovanje i pasoš, zajedno sa analizom krvi mogu da vas koštaju između 10 000 i 12 000 dinara. Uzmite u obzir da neka dokumentacija koju pribavite važi duži vremenski period, kao pasoš, pa će u skladu sa tim troškovi biti manji nakon što ga jednom dobijete. Ova cena obuhvata i veterinarski sertifikat i takse.

Cena transportera se kreće od 70 do 200 evra, a naknada za kućnog ljubimca prilikom leta zavisi od same aviokompanije.

Ukoliko ste na vreme obavili sve formalnosti, prikupili informacije i pripremili svoje ljubimce za put, ostaje da obratite pažnju na još neke sitnice u cilju sigurnog putovanja. Ponesite povoce, rezervne ogrlice i posude za hranu. Takođe, kada stignete na vašu destinaciju posvetite mu više pažnje nego inače kako bi se lakše navikao na novo okruženje i uživao u putovanju koliko i vi.